W zależności od gatunku zwierzęcia, wieku i produkcyjności zapotrzebowanie na witaminy jest różne. Najlepiej zapotrzebowanie to zaprezentować w tabeli.
Zapotrzebowanie zwierząt na witaminy w paszy
Rodzaj witaminy |
Na 100kg wagi żywej zwierzęcia |
Na 1 kg zadawanej paszy |
Bydło |
Trzoda chlewna |
kury nioski |
kurczęta - brojlery |
Witamina A |
11 - 13 mg |
9 mg |
10 mg |
2mg |
Witamina D |
0,025 mg |
1,010 - 0,020 mg |
0,020 - 0,025 mg |
0,010mg |
Grupa Witamin B |
Witamina B1 |
wytwarzana |
4,5 mg |
nieznaczne |
2 mg |
Witamina B2 |
wytwarzana |
6 - 15 mg |
2 mg |
2,3 mg |
Witamina B6 |
wytwarzana |
7 mg |
2 - 3 mg |
2 - 3 mg |
Witamina B12 |
wytwarzana |
0,006 -0,01 mg |
0,012 - 0,015 mg |
0,012 mg |
Witamina E |
nieznaczne |
nieznaczne |
3 mg |
0,001mg na 1 kg wagi żywej |
Jak pokazuje powyższa tabela, zapotrzebowanie jest różne dla różnych gatunków zwierząt. Jak można się było spodziewać zapotrzebowanie zalezy też od wieku zwierząt. |